La meva opinió personal és que totes les nenes i els nens haurien de tenir l’oportunitat de créixer amb un animal de companyia al costat. Els beneficis superen de llarg els inconvenients, però no tothom està disposat a fer-se càrrec d’aquesta responsabilitat i de tenir-ne la cura necessària al llarg del temps.
Al voltant dels 4 anys és quan la majoria dels nens acostumen a demanar una mascota. La gran excepció són aquells als quals els seus pares els hi han transmès les seves pròpies pors i rebuig als animals, segurament fruit d’una mala experiència en el passat. Per això normalment trobem els dos extrems: els nens que quan se’ls hi acosta un gos pel carrer entren en pànic i els que demanen insistentment als seus pares un gos o un gat o un ocell o hàmsters o…..
En aquest moment és quan els pares s’han de plantejar si ells volen assumir aquest compromís, doncs en funció de l’animal escollit es necessita més o menys temps disponible i és en ells en qui recaurà la majoria de les rutines de la mascota: higiene, alimentació, salut, etc.
Si es decideix que sí, llavors hauran d’explicar molt bé al seu fill què implica tenir un animal a casa i les tasques que en funció de la seva edat haurà de realitzar, doncs serà un consens acordat i compartit per tota la família. S’ha de pensar que hi ha animals que requereixen més atenció (gossos i gats) i altres que necessiten menys dedicació (hàmsters, ocells, etc.). Així mateix hi ha races amb temperaments més dòcils i més adequades per estar amb nens. Qualsevol dubte al respecte és millor consultar-ho amb un veterinari.
Quines són els avantatges de tenir una mascota?
Avantatges terapèutics:
• Segons diversos estudis científics un animal de companyia pot millorar la salut cardiovascular disminuint la pressió sanguínia i regulant la freqüència cardíaca en situacions estressants.
• Sobretot els gossos ajuden a la prevenció de l’obesitat infantil, perquè el passeig diari és una font d’exercici que el nen farà de bon grat.
• Redueixen els nivells d’ansietat. Als principals hospitals infantils d’arreu del món s’estan introduint gossos terapèutics per a millorar l’estada i el confort dels menors ingressats sobretot per malalties greus.
• Investigadors de la Universitat de Missouri han descobert recentment que els nens amb autisme que compten amb un animal a casa milloren les seves habilitats socials, són més assertius i tenen més facilitat per interactuar amb el món que els envolta.
Avantatges socials:
• Tenir cura d’una mascota potenciarà les seves habilitats socials relacionades amb la comunicació i la disposició a cooperar i a compartir, que els seran d’utilitat en les seves relacions amb els iguals.
• Afavoreix que siguin nens més sociables, empàtics i amb una major seguretat en si mateixos.
• Els ajuda a desenvolupar el sentit de la responsabilitat per les tasques que consensuadament se li hauran assignat. La seva mascota té unes necessitats que s’han de respectar i s’han de cobrir. Sempre.
• Els animals a casa són una font de suport emocional per als més petits. Són una presència viva i càlida que ajuda els nens i adolescents a sentir-se menys sols, sobretot quan els pares tenen llargues jornades laborals.
• Ajuden a contrarestar la influència dels videojocs, el mòbil o l’ordinador, amb els quals els més petits de la casa corren el perill d’aïllar-se massa.
I els inconvenients?
• Suposa una despesa extra, que pot ser important, sobretot en casos de gossos grans.
• Per vacances, si no pot venir amb nosaltres, s’ha de buscar algú de confiança que en tingui cura.
• S’han d’educar, sobretot els gossos, i ens poden malbaratar cortines (gats) i rascar algun moble.
• Poden ser font d’al·lèrgies, encara que els estudis més recents ens diuen que els nens que tenen contacte primerenc amb animals tenen més reforçat el seu sistema immunitari i desenvolupen menys al·lèrgies. Específicament un estudi finlandès avala que els nens que compateixen el seu primer any de vida amb gossos, poden patir menys malalties respiratòries infeccioses al llarg de la infància.
Si ets d’aquelles persones que arrosseguen una mala experiència amb els animals de companyia, que no vols transmetre als qui t’envolten les teves pors però no saps com fer-ho, deixa un comentari o visita la nostra web!
Claudia Fernández says
Jo sempre he sigut partidària de tenir animals de companyia, el problema que sempre m’ha aturat ha sigut el temps per a cuidar-los i l’espai necessari per a donar als animals un bon nivell de vida.
psike says
Sí, el temps és el gran problema de la nostra societat actual: De vegades no el sabem gestionar i no sabem prioritzar….